Kemoterapi

Kemoterapi

Beyin tümörlerinde ilaçla tedavi nasıl yapılır?

Kanser hücrelerini öldürmek için ilaç kullanılması işlemine kemoterapi adı verilir. Bazen bu ilaçlar beyin tümörlerinde de kullanılırlar. Kemoterapide kullanılan ilaçlar ağızdan veya damardan verilebilirler. Her iki yolda da verilen ilaç kana karışarak bütün bedende dolaşır. Kemoterapide kullanılan ilaçlar genellikle kürler halinde verilerek vücudun kendine gelmesi için fırsat tanınır.

Kemoterapi genellikle ayaktan poliklinik hizmeti şeklinde verilir. Bazı durumlarda da doktor muayenehanesinde ya da hastanın kendi evinde de verilebilir. Çok nadir durumlarda kişinin hastaneye yatması gerekebilir. Beyin tümörleri için kemoterapi genellikle çocuklara verilir. Erişkinler de cerrahi ve radyasyon tedavisi sonrasında kemoterapi alabilirler. Tekrarlayıcı türde kanseri olan bazı kişilerde beyin cerrahisi sırasında tümör çıkartıldıktan sonra, beyin dokusunun içine kemoterapi ilaçları içeren bir takım maddeler yerleştirilebilir. Bu maddeler birkaç hafta boyunca kemoterapi ilaçlarını yavaş bir şekilde serbestleştirirler, sonuçta da kendileri kaybolurlar. Bu ilaç kanser hücrelerini öldürür.

Kemoterapi ile ilgili hastaların hekimlerine sordukları sorular genellikle şunlardır:

  • Bu tip tedaviye neden ihtiyacım var?
  • Bu tedavi nasıl işe yarayacak?
  • Yan etkileri olacak mı? Bu yan etkilerle nasıl baş edebileceğim?
  • Tedaviye ne zaman başlanacak? Ne zaman bitecek?
  • Ne sıklıkla kontrole gelmem gerekecek?

Kemoterapinin yan etkileri nelerdir?

Kemoterapinin yan etkileri kullanılan ilaca bağlıdır. En sık görülen yan etkiler ateş, titreme, bulantı-kusma, iştah kaybı ve halsizliktir. Bunlardan bazıları bir takım ilaçlarla giderilebilir.

Whatsapp
Türkiye Beyin Vakfı