blog image

Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler

LOMBER DİSK HERNİSİ AMELİYATI OLAN HASTALARA TABURCU OLDUKTAN SONRA İLK 6 HAFTA İÇİN ÖNERİLEN PROGRAM

Lomber disk hernisi ameliyatı olan hastaların taburcu olduktan sonra 6 hafta sonra normal aktivitelerine uzmanlarca belirlenmiş bir programa uymaları gerekmektedir.
Taburcu olduktan sonraki ilk onbeş gün içerisinde aynen hastanede olduğu gibi, sıkı yatak istirahatine dikkat edilmelidir. Günde yalnızca 6-7 defa kalkılmalı tuvalet ve beslenme ihtiyacı görüldükten sonra tekrar yatılmalıdır. Yataktan kalkma ve yatağa yatma hareketleri hastanede öğretilen biçimde olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Fazla ayakta kalmaktan ve oturmaktan kaçınılmalıdır.

Taburcu olduktan sonraki ikinci 15 günde (3-4 haftalar) yine ev içerisinde olunmalı fakat yatak dışında olunana zaman istirahatla geçen zamanadan fazla olmalıdır. Ev içerisinde yürüyüşler yapılmalı ve sandalyeye dik olarak oturulmalıdır. 2-3 saatte bir yarım saat yatırılarak dinlenilmesi uygundur. Taburcu olduktan sonraki üçüncü 15 günde (5. ve 6. haftalar ) evden dışarı kısa mesafeli yürüyüşler yapmak üzere çıkılabilir. (Bakkala,komşuya vs.)

YATAK VE YATIŞ BİÇİMİ

Yatak ser olmalıdır. Bir sunta üzerine konan yaylı bir yatak idealdir. Yatakta istenilen şekilde yatılıp dönülebilir. (sırt üstü,yan,yüz üstü). Tercihen alçak bir yastık kullanılmalıdır. Yatak içerisinde omuzlar ve kalça hastanede gösterilen biçimde aynı düzlemde olmalıdır.. yatak içerisinde dirseğe yada kollara dayanarak yarı oturur duruma gelmek veya yastığı yükseltip ondan destek alarak oturmak sakıncalıdır.

OTURMA

Oturma süresi birinci hafttadan 6. haftaya gittikçe artmalıdır. Sert bir sandalyeye dik olarak oturulmalıdır. Alçak ve/veya yumuşak koltuk yada kanepleregömülerek veya kaykılarak oturmak yasaktır.

TUVALET

Bu ihtiyaç için alturka tuvalete çömelinilmelidir. Zararlı olan bu pozisyon yerine, tuvalet ihtiyacı klozete oturularak gidirilmelidir. Eğer bu tür tuvalet yoksa ortası delik bir sandalyeye oturmak sureti ile benzer koşullar gerçekleştirilebilinir.

YÜRÜYÜŞ

Yürüyüş yukarıda tarif edildiği gibi gittikçe arttırılarak hergün yapılmaktadır. 1,5 ay (6 hafta) içerisinde yerden ağrı bir cismi kaldırmak,itmek, çekmek (bavul,paket,çocuk..) veya yüksek bir yerden, bir eşyayı indirme harektleri kesinlikle yapılmamalıdır.

BANYO

Hastaneden taburcu olduktan bir hafta sonra yumuşak bir banyo veya duş alınabilir. Yara keselenmemelidir.

AMELİYAT YERİ

Ameliyat yerinde karıncalanma, uyuşukluk veya sertlik hissi olabilir. Bunlar normaldir. Hareketle, öksürmekle ‘dikşlerin açılması’ söz konusu değildir. Yara yerinde akıntı kapanmama durumlarında en kısa sürede bölümümze başvurunuz.

SİGARA VE ALKOL

İnsan sağlığına zararı açıkça bilinen bu maddelerin kullanılması uygun olur. Bununla beraber, dolaylı (yara kapanmasını geciktirme gibi) etkileri dışında hastalığınızı direk olarak olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir tesiri yoktur.

CİNSEL YAŞAM

Altı hafta süreyle cinsel aktivitenin kısıtlı olmasına dikkat edilmelidir. Özellikle erkek hastalar cinsel ilşki sırasında aktif rol oynanmamalıdır.

ARABA KULLANMA

6 hafta süreyle araba kullanmayınız 4. haftanın bitiminden sonra evden dışarı çıkılmaya başlanıldığında başkasının kullandığı arabaya binebilirsiniz.

DİYET

Kilo almamanız ve fazla kilonuz varsa vermenzi beliniz ve genel sağlığınız açısından gereklidir. Bu nedenle kendi durumunuza en uygun diyet düzenini hastaneden çıkmadan programlamanız gerekiyorsa diyet bölümünden yardım istemeniz yararımızadır.

İLAÇLAR

Düzenli olarak kullanmanız gereken ilaç yoktur. Bununla beraber ağrılarınız olursa basit ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Öğrenmek istediğiniz ek konular varsa bunları not olarak belirleyip vizit sırasında doktorunuza danışınız.

Paylaş:
Whatsapp
Türkiye Beyin Vakfı